Saisko olla Caffi?

Paahtimo- ja suklaakauppa Caffi
Kuva: Marika Finne

Aamuisin herään useimmiten siihen, kun kuuluu tömps, sitten askeleita, valokatkaisijan napsautus, oven avaaminen, ja lempeä ääni ”Hyvää huomenta, äiti!” Vaikka olisi viikonloppuaamu ja huomen koittaisi nolla kuusi jotain, ei tämän unelta tuoksuvan pellavapään herätyksestä voi oikein pahastua. Ja hetken päästä silmät saa avautumaan myös toinen aamuinen ilonaihe: aamukahvi!

Joskus teini-ikäisenä sain päähäni opetella juomaan kahvia. En tiennyt montaa pahemman makuista asiaa, mutta koska kahvin juominen kuului mielestäni aikuisuuteen ja halusin jo sukujuhlissakin siirtyä mehujengistä aikuisten maailmaan, olin päättänyt opetella pitämään siitä karvaasta, parkkiintuneesta mausta, jota kotimme Braun keitteli aamusta yömyöhään.

Sinnikkäällä harjoittelulla kuppi päivässä alkoi jotenkuten mennä. Ei se todellakaan mitään herkkua ollut, mutta sopivan leivonnaisen kanssa ihan ok. Missään nimessä en silti pystynyt kuvittelemaan kahvia heti aamusta. Pelkkä ajatuskin puistatti.

Kunnon käännekohta matkalla kahvinautintoon tapahtui vasta vuosia myöhemmin, kun muistin, että kaapin perukoilla lojuu vuosia sitten häälahjaksi saatu espressokone. Kaivoin sen esiin ja ryhdyin tutkimaan mitä sillä saisi aikaan. Käyttöohjeen avulla ”rikkinäinen” maidonvaahdotin alkoi toimia ja huomasin, että espressopohjaiset maitokahvithan maistuivat itseasiassa todella hyviltä. Vihdoinkin makuelämyksiä, jotka nostivat suupieliä hymyyn nyrpistyksen sijaan.

Paahtimo- ja suklaakauppa Caffi
Kuva: Marika Finne

Ja nyt aika on tehnyt tehtävänsä ja olen onnellisesti saavuttanut pisteen, jossa aamukahvin väliin jääminen aiheuttaa päänsäryn. Melko varma merkki siitä, että olen nyt virallisesti aikuinen.

Arkiaamut ovat koululaisen aamutoimia organisoidessa ja omaa kuontaloa sukiessa melko kiireisiä ja siksi nappaan aamukahvini yleensä mukaan vasta matkalla töihin. Vuodenvaihteessa lempikahvilani lopetti yllättäen toimintansa ja hetken aikaa olin tuuliajolla etsiskellen uutta paikkaa. Sitten piipahdin remontoidun Lasipalatsin Caffiin ja uskaltaisin sanoa, että kaupungin paras kahvi löytyy Caffista.

Paahtimo- ja suklaakauppa Caffi
Kuva: Marika Finne

Paahtimo- ja suklaakauppa Caffi palvelee Helsingissä Lasipalatsissa, Espoossa Sellossa ja Omenassa ja Vantaalla Flamingossa. Caffissa maistellaan ja paahdetaan päivittäin uusia kahveja, haudutellaan eri puolilta maailmaa saapuneita erikoisia teelehtiä ja tarjoillaan tilakaakaoista valmistettuja suklaita.

Työmatkani varrella sijaitsevassa Lasipalatsin Caffissa hyvän ja ammattitaidolla valmistetun kahvin lisäksi ilahduttaa tunnelma. Paikka on pieni ja rauhallinen, taustalla soi letkeä musiikki, asiakaspalvelu on ystävällistä ja mutkatonta ja tunnelma kiireetön.

Myymäläpäällikkönä toimiva Kaisa Kokkonen osaa kertoa mielenkiintoisia asioita eri kahvilaaduista ja kahvin valmistuksen saloista. Tiskillä on yleensä käynnissä erilaisia suodatuskokeiluja ja kaikesta näkee, että kahvi on näille ihmisille intohimo, ei pelkkä ammatti.

Kun cappuccinon valmistaa kaksi vuotta peräkkäin Vuoden barista -tittelin pokannut, pohjoismaiden tämän hetken ykkösbarista, Jarno Peräkylä,  ja latte artiksi syntyy joutsenen kuva, on odotukset makuelämyksen osalta ladattu korkealle. Ja ne ylittyvät joka kerta. Miten kahvi voi olla näin hyvää?

Kaisalta saa vinkkejä hyvän kahvin valmistukseen.
Kuva: Marika Finne

Barista Jarno työssään.
Kuva: Marika Finne

Kuva: Marika Finne

Kahvi on kautta historian yhdistänyt ihmisiä ja yhdessä tekemisen meininki näkyy myös Caffissa. Kahveja kehitellään ja maistellaan yhdessä ja kisoja on voitettu Kaisan ja Jarnon yhteistyön tuloksena. Tällä hetkellä parivaljakko treenaa syksyllä koittavia MM-kisoja varten. Sain kuulla, että suomalaisia arvostetaan kahvipiireissä maailmalla. Eikä mikään ihme. Kahvia juodaan meillä maailman eniten.

Kisatiimillä hyvä meininki!
Kuva: Marika Finne

Kahvimaailmaan on helppo hurahtaa. Itselläni paluuta huoltoasema-Saludoon ei enää ole. Kunnon kahvi on hemmotellut minut pilalle.

Suosittelen siis lämpimästi piipahtamaan Caffiin, jos liikut sillä suunnalla ja haluat maistaa hyvää kahvia tai kokeilla vaihteeksi jotain uutta. Tai vain testata pitääkö hehkutukseni paikkansa. Jos makeahammasta kolottaa, nappaa vitriinistä mukaan suklaakonvehti tai pari. (Ne toimivat muuten hyvin myös kakun koristeina. Vinkkinä näin äitienpäivän alla.)



Huomennakin aamuni alkaa Caffilla, koska, heidän sloganiaan lainaten: Coffee is my driver!



Kommentit

Suositut tekstit