Syyttävä sormi ja siilipuolustus
Kuva: Marika Finne |
Mitä tehdään silloin, kun kumppani on jättänyt taas kerran vessanpöntönkannen ylös ja vaatteita ympäri makuuhuoneen tuolinkarmeja? Tai kun sisustusesineitä on pitkin hyllynreunoja niin, että mihinkään ei enää mahdu laskemaan mitään järkevää tavaraa ja jääkaapissa ei ole mitään ruokaa, vaikka olet kantanut sitä selkä vääränä kaupasta kotiin? Mitä tehdään tilanteissa, joissa olet valmiiksi huonolla tuulella ja kumppanisi sanoo väärän sanan, ei vieläkään ymmärrä näkökulmaasi tai sitä, mistä tässä kaikessa oikein on kyse?
Todennäköisesti ensimmäinen reaktio, joka nousee, on jotain sellaista, jota jo lapsena teimme: hermostus, tiuskaisu, halu puhua suunsa puhtaaksi, loukkaantuminen. Tuskastus: Miksi toinen ei voisi edes kerran ajatella jotain muuta kuin itseään? Miksi tämän täytyy olla näin vaikeaa?
Maailmankaikkeuden mittakaavassa mitättömän pienestä asiasta syntyy nopeasti iso riita. Syyttävä sormi nousee yhtä nopeasti kuin siilipuolustuskin. Lopulta tilanne on paisunut niin, että kumpikaan ei enää muista, mistä riita alun perin sai alkunsa.
Parisuhde on yksi elämämme merkittävimmistä ihmissuhteista, sanotaan muun muassa Väestöliiton parisuhde-sivuilla. Hyvinvoiva parisuhde tuottaa hyvää paitsi yksilölle itselleen myös tämän lähiympäristölle. Selkeimmin tämä näkyy varmasti perheissä. Parisuhteeseen panostaminen on myös perheen lasten etu.
Ajoittain parisuhteet ovat kuitenkin melkoisia taistelutantereita. Keskinäisestä kunnioituksesta ei näy jälkeäkään, kun puolisot hyökkäävät toisiaan vastaan vanhojen turhautumien ja loukkaantumisen tunteiden vallassa. Silloin ihmetellään, mihin katosi se aika, kun kaikki oli vielä hyvin? Missä on se ihminen, johon aikoinaan ihastui?
Jotta parisuhde toimisi, toisi iloa ja tyydytystä molemmille osapuolille, siitä pitää huolehtia. On harhaluulo ajatella, että kaikki on helppoa, kunhan löytää ”sen oikean”. Jokaisessa ihmissuhteessa on omat vääntönsä ja alun huuma ja hullaantuminen laantuvat väkisinkin ajan myötä. Ihmisen keho ei edes kestäisi jatkuvaa rakastumisvaihetta hormonimullistuksineen. Pitkä parisuhde, jossa molemmat voivat hyvin, nojaa johonkin muuhun kuin hulluna toiseen olemiseen.
Parisuhteen eteen on tehtävä töitä niin kuin minkä tahansa menestyksen. Jotta se meidän juttu säilyisi, täytyy olla yhteistä aikaa, kiinnostusta toisen ajatuksia ja toiveita kohtaan sekä tekoja, joilla osoitetaan, että sinä olet minulle tärkeä, sinun ajatuksillasi on minulle merkitystä. Hyvinvoiva parisuhde ei liity vessanpöntönkansiin, lattialla lojuviin sukkiin tai jääkaapin sisältöön. Se liittyy vuorovaikutukseen, kykyyn sitoutua ja taitoon rakastaa.
Kuva: Marika Finne |
Ja yksi asia on tärkeä muistaa. Yhdessäolo on valinta. Valitsen sitoutua tähän henkilöön tai sitten en. Ja valinta pitää tehdä joka päivä uudestaan. Valinnan hetkellä on mietittävä, olenko valmis laittamaan panokseni yhteiseen hyvään. Tahdonko, ilman papin aamentakin?
”Yksi ihmisen tärkeimmistä matkoista on tulla toista puolitiehen vastaan.”
Kommentit
Lähetä kommentti