Yksin kotona osa 1: Ihmiset tekevät kodin ja vegaaniruokaa syövä raksamies

Kuva: Marika Finne

Istun parvekkeella ja kirjoitan. Olkkarin puolella lapsi katsoo elokuvaa kaverinsa kanssa. Tovi siinä meni kinastellessa, mutta lopulta, tiukoilla valintakriteereillä ja onnettaren poimimana elokuvaksi valikoitui Yksin kotona. Klassikko. Kuvastaa myös hyvin omaa arkeani viimeisen kahden viikon aikana.

Kun lapsi on reissannut sukuloimassa ja lomailemassa isänsä kanssa, olen ollut yksin kotona. En sentään joutunut taisteluun murtovarkaita vastaan, mutta koin jännittäviä hetkiä Kurvissa, josta kohta enemmän. Kaiken kaikkiaan elo omien aikataulujen ja menojen mukaan on ollut oikein virkistävää vaihtelua.

Ensimmäinen aamu lapsen lähdettyä meni ihmetellessä. Söin haikeana aamiaista hänen paikallaan ja kummastelin, miten hiljaista on. Vain pientä marsujen rapinaa. Kun lapsi on poissa, koti tuntuu tyhjältä. Vasta silloin ymmärtää, mikä kodista tekee kodin: elämä, ihmiset. Huonekaluilla, tarkoin valituilla seinämaalin sävyillä, viihde-elektroniikalla tai millään muullakaan ei lopulta ole merkitystä.

Ensimmäinen oivallus: Ihmiset tekevät kodin.

Laitoin pari sydäntä ja muutaman hassunnäköisen eläinkuvion viestinä lapselle ja lähdin töihin.

Kun toinen yksin kotona -viikko alkoi, olin jo alkanut nauttia tästä määräaikaisesta, ihanasta vapaudesta ja ikäväkin oli hellittänyt. Myös ystäväni oli nyt viikon yksin kotona ja aioimme käyttää ajan hyväksemme nauttien kesäisestä Helsingistä. Esimerkiksi kahvilatarjonnan päivittäminen oli kipeästi tarpeen ja sen korjaisimme ensitilassa. Työpäivän päätyttyä suuntasimme ensimmäiseksi Rootsiin.

Roots Helsinki
Kuva: Marika Finne

Roots on uudehko vegaanikahvila, josta olimme kuulleet paljon kehuja. Se sijaitsee Vaasankadun ja Kustaankadun kulmassa. Metrosta pois Sörnäisissä ja Vaasankatua ehkä noin sata metriä Brahen kentän suuntaan. Selvitimme Kurvissa autoille ja ihmiskunnalle uhoavan humalaisjengin nipin napin, talsimme määrätietoisesti pastellisävyillä tuunatun Piritorin halki, väistimme neonvaloissa vilkkuvat hierontaputiikit helposti ja saavuimme lopulta Rootsiin. Matkalla naureskelimme keskenämme sitä, miten monen mielestä hauskan boheemi Sörkän meno saa tällaiset lännen tytöt varpailleen. Ehkä pitäisi vähän useammin liikkua omien ympyröiden ulkopuolelle.

Rootsiin sisään astuessa tunnelma muuttui täysin. Roots on rento ja rauhallinen paikka. Sama tunnelma välittyy niin henkilökunnasta kuin sisustuksestakin. Maanläheiset värit, viherkasvit, kierrätyshenkisen rosoinen sisustus, mutkaton ja leppoisa palvelu. 

Vitriinistä silmään osui heti GreenStreetin herkullisennäköiset raakakakut. Niiden vieressä oli tarjolla erilaisia smoothieita, vihannesmehuja ja esimerkiksi raakajäätelöä. Listalta löytyi lisäksi kiitettävän paljon keittiöstä tilattavia annoksia. Naapuripöytään istahtanut raksamies tilasi hyvännäköisen salaatin.

Toinen oivallus: Raksamies voi pitää vegaaniruoasta.


Roots Helsinki
Kuva: Marika Finne

Roots Helsinki
Kuva: Marika Finne

Roots Helsinki
Kuva: Marika Finne

Roots Helsinki
Kuva: Marika Finne

Rootsin yhteydessä toimii joogastudio ja nettisivujen mukaan kohta myös muita hyvinvointialan toimijoita. Mietin joogamattoja kanniskelevia asiakkaita katsellessani pitäisikö itsekin panostaa enemmän raakaravintoon ja puhtaampaan elämäntapaan. Mieleen muistui kokeilemani raakakeitto, jota ei pystynyt syömään kukaan. Vihersmoothiet sentään ovat onnistuneet paremmin ja myös lapsi pitää niistä todella paljon. Hyvässä alussa siis ollaan. Ja tulimmehan tännekin!

Tilasimme tällä kertaa kahvin kaveriksi palan vadelma-lakritsi-suklaa-raakakakkua. Oikein hyvä ja yhdestä kakkupalasta riitti hyvin kahdelle, sen verran tuhtia tavaraa. Arvostimme sitä, että tarjoilija ymmärsi visuaalisuuden päälle ja kysyi, pystyisimmekö elämään lautaselle kenolleen kaatuneen kakkupalan kanssa vai haluaisimmeko uuden. Naurahdimme ja sanoimme, että pystymme. Mutta esteetikkoina tietysti käänsimme kakun pystyyn ja hinkkasimme sotkut lautaselta ennen kuin otimme kuvan.

Vadelma-lakritsi-suklaa-raakakakku
Kuva: Marika Finne

Vähän jännittävä, rento ja juureva alku viikolle. Seuraavassa kirjoituksessa lisää viikon oivalluksia ajasta yksin kotona. Sillä välin menkää tutustumaan Rootsiin. Itse aion palata vielä takaisin ja kokeilla ainakin nyhtökaurahampparia.

Kommentit

Suositut tekstit