Juuri, kun ajattelit nostaa jalat pöydälle...

Kuva: Marika Finne
Kuvan eläin ei liity tapaukseen
 
Ei ole todellista. Taas täitä! Johan niitä viime keväänä pestiin pois kolmeen otteeseen. Heti koulun alettua tuli taas varoitusviesti, mutta en siitä hermostunut. Ajattelin, että eiköhän me olla saatu jo oma osuutemme. No, ei oltu.

Edelliskerroista viisastuneena täishampoo ja -kampa olivat jo valmiina kaapissa. Tilanne valkeni iltapalapöydässä. Lapselta meni ruokahalu ja itseltä lievästi hermot kun siinä taas huonossa valossa, päivän töistä rasittuneena syynättiin yksi hius kerrallaan.

Jokin rutiini oli ilmeisesti ehtinyt kuitenkin muodostua, sillä puoli kymmeneltä lapsen pää oli käyty kamman kanssa läpi, täishampoo levitetty ja annettu vaikuttaa, vaahdotettu ja pesty pois. Ja omassa päässä tökötit olivat vaikuttamassa.

Tällä kertaa en myöskään alkanut panikoida ajatellessani mitä kaikkea pitäisi taas raivata, pestä ja pakastaa. Harjat, pampulat ja pehmolelut pakkaseen, käytössä olleet vaatteet pesuun ja lapsi patjalle nukkumaan. Parvisängyn lakanoiden vaihto saisi odottaa seuraavaan päivään.

Tällä kertaa kukaan ei saanut täishampoota silmään eikä tilanne eskaloitunut täysin hysteerisiin mittasuhteisiin. Ei edes siinä vaiheessa, kun kammassa ollut elävä kuusijalkainen katosi jonnekin.

Sain myös jopa pientä nautintoa siitä, kun muistin oman innovaationi edelliskerroilta: mahdolliset pesusta selvinneet yksilöt ja niiden munat käräytetään käsittelyn päätteeksi suoristusraudalla. Sen jälkeen kaikki voivat käydä rauhallisin mielin nukkumaan.

Koska näitä täitä nyt joka tapauksessa tulee, muutama note to self vastaisuuden varalle ja vinkiksi myös teille muille täisavottaan ryhtyville äideille ja isille:

1. Hanki riittävän kirkas valo. Työmaavalo voisi olla kätevä.
2. Hommaa korkeussäädettävä tuoli. Selkä ei tule syynääjällä niin kipeäksi.
3. Unohda ruutuajat täi-shown aikana. Homma sujuu paljon helpommin, jos vain sinä olet hysteerinen.
4. Jos satut omistamaan koiranpennun, sulje se heti alkuunsa pois jaloista pyörimästä.
5. Pidä täishampoota ja -kampa aina valmiina kaapissa yllätyksiä varten. 
6. Älä panikoi, jos täi katoaa kammasta. Ne eivät lisäänny samalla sekunnilla tai kiipeä lahjettasi pitkin korvan taakse munimaan. Imuri on keksitty. Pidä kuitenkin edelleen se koiranpentu kaukana.

Näillä nikseillä ei muuta kuin seuraavaa tartuntaa odottamaan. Päätä kutittaa pelkkä ajatuskin koko ajan, joten sitä ei voi pitää mahdollisen tartunnan mittarina. Jokaviikkoiset tarkastukset sen sijaan saattavat välttää pahimmat epidemiat.

Ja loppuun rauhoittava ajatus: kun kaikki työ on tehty ja vaiva nähty, voit vihdoin nostaa ne jalat pöydälle. Täi-episodista muistuttaa enää asunnossa leijaileva vieno häätöaineen haju.

Kuva: Marika Finne

Kommentit

Suositut tekstit