Joulu tulee ilman suursiivoustakin

Kuva: Marika Finne


Tänä vuonna täydellisen jouluaaton rimani on entistäkin alempana. Jouluaatto vastaanotetaan vain oikeasti tarpeelliset valmistelut tehden, kaikesta turhantärkeästä tinkien. Sillä käteni ovat tänä jouluna täynnä pian nelikuista, sätkivää ja sitterissä huutelevaa, hampaita tekevää energiapakkausta. Mattojen tamppaukselle, verhojen ja liinojen silityksille tai uusien reseptien kokeiluille ei nyt ole aikaa.

Keskimääräinen oma aikani on tällä hetkellä kerrallaan noin 15 minuuttia. Sinä aikana ehtii valmistaa itselleen aamupalan ja suurin piirtein syödä sen. Toisessa erässä ehtii pukea päivävaatteet päälleen, pestä hampaat ja jos vähän venyttää, pedata sängynkin. Tänään vartissa ehti juuri ja juuri saada maa-artisokkakeiton alulle ja semifreddon (eli jäädykkeen) pakkaseen odottamaan. Sen verran kuolakuningas viihtyi sitterissä keittiön nurkassa omaa nyrkkiään mussuttaen.

Onneksi joulupöytäämme saapuu läheisiä, jotka tuovat kystä kyllä tullessaan. Ja onneksi tajusin jo hyvissä ajoin luopua joulusiivouksen ajatuksesta ja nakittaa itselleni mahdollisimman vähän ruoanlaittovastuuta. Sillä tällä vapaa-ajan määrän vähäisyydellä on parempi valita oikeasti olennaiset asiat, kuten suihkussa käynti tai kahvikupillinen itselle silloin tällöin. Suunnitelmallisuus ja toimeen tarttuminen ovat nyt kovaa valuuttaa, mikäli mielii saada aikaan jotain. Ja priorisointi, mikäli mielii ylläpitää omaa vireystasoaan.

Tänä jouluna en siis yritäkään laittaa kaikkia paukkuja järjestelyihin yhden päivän vuoksi. Mukavia jouluisia asioita voi tehdä sitä mukaa, kun tilaisuus niille siunaantuu. Uusia reseptejä voi kokeilla vaikka läpi joulun pyhien ja imuroinnit voi tehdä ensi viikollakin. Joulutunnelma ei voi olla niin pinnallinen, että se on lakanoidenvaihdosta kiinni.

Sillä mitä jää käteen, jos stressaan itseäni asioilla, joita ei ole pakko tehdä? Luu. Ja sellainen on varattu ainoastaan koiralle. Joten tänä jouluna pöly on hiljaa leijaillut tv-tasolle ja kynttilä valaisee sitä tunnelmallisesti. Minä istun sohvalla, konvehti suussa, tyytyväisenä, kun sain vauvan vihdoin yöunille. Jo ennen Suomen Turkua julistan itselleni nyt joulurauhan.  

Kiitos kuluneesta vuodesta ja rauhaa ja rakkautta teille blogin lukijoille. Hyvää ja tunnelmallista joulua.     

Kuva: Marika Finne

Kuva. Marika Finne


Kommentit

Suositut tekstit